”Kullanarvoinen kokemus” – miten mentorointi Lamialla toimii?

Mentorointi on IT-alan vakiintunut toimintatapa tutustuttaa uudet työntekijät yrityksen arkeen ja omaan toimenkuvaan. Miksi mentorointi toimii niin hyvin – vai toimiiko se? Tätä kysyimme yhdeltä mentorilta ja yhdeltä mentoroitavalta Lamialla.

Mentori Aapo Kiiso ja mentoroitava Benjamin Olsson tekevät töitä yhdessä.

”Kuulin mentorointimallista jo, kun tulin haastatteluun Lamialle. Tuli turvallinen fiilis, että saisin kokeneen koodarin auttamaan minua alussa - varsinkin, kun itselläni ei ollut paljon kokemusta alalta”, Benjamin Olsson kertoo.

Benjamin aloitti Lamialla alkuvuodesta 2018 frontend developer -roolissa. Lamialla nähtiin paljon potentiaalia nuoressa osaajassa, joka oli tehnyt toisen alan töitä, mutta parin vuoden ajan harrastanut koodausta ja lähtenyt rohkeasti itsenäisesti kehittämään osaamistaan. Aapo Kiiso, yksi Lamian lead developereista, nimettiin Benjaminin mentoriksi.

Mentori ja mentoroitava kohtasivat kuitenkin ensimmäisen kerran jo työhaastattelussa. Benjamin oli tehnyt ennakkotehtävän ja Aapo oli mukana sen arvioinnissa. ”Oli siistiä päästä kuulemaan jonkun muun mietteitä, miltä juuri minun koodini näyttää ja miten sitä voisi parantaa. Aapo antoi hyviä pointteja ja toi kokemuksen ääntä. En ollut oikeastaan koskaan ennen puhunut koodista kenenkään kanssa – se oli silmiä avaava keskustelu!”, Benjamin muistelee.

Mentorointi rakentuu projektien ympärille

Aapo oli lead developerina suuren suomalaisen terveystuoteyrityksen verkkokauppaprojektissa, johon Benjamin tuli tekemään frontend-kehitystä. ”Benjaminin ensimmäinen homma oli breadcrumb. Ja hyvähän siitä tuli”, Aapo naurahtaa.

Mentorointi ja projektityö kietoutuivat alusta asti yhteen. Joka aamu Aapo ja Benjamin pitivät 1to1-tapaamisen, daily meetingin, jossa käytiin läpi, mitä Benjamin oli tehnyt edellisenä päivänä ja mitä listalla oli tänään, oliko avoimia ongelmia, mikä oli mennyt hyvin tai huonosti. Jos jossain tehtävässä tuli vastaan ns. blocker, työt oli suunniteltu niin, että Benjamin pystyi jatkamaan muita hommia seuraavan päivän dailyyn asti. Aapo kuvaa tapaamiskäytäntöä näin: "Daily meeting on päivittäinen status check, suunnittelu ja mahdollisten yksittäisten hiertävien taskien läpikäynti ja sparraus. Se tukee jatkuvaa ja aktiivista viestintää ja on oikeastaan mentoroinnin tärkein osa. Se auttaa myös tehokkaasti yrityksen arkirutiineihin ja toimintatapoihin kiinni pääsemisessä."

Tehtävä tehtävältä Aapo ja Benjamin etenivät samalla kaavalla: ensin pohjustettiin tehtävää yhdessä, sitten Benjamin kokeili itse ja tarvittaessa Aapo auttoi. ”Halusin päästä itse ratkomaan ongelmia mahdollisimman paljon heti alusta asti. Aapo auttoi ongelmapaikoissa”, Benjamin kuvailee.

Mentorointi joustaakin henkilöstä ja henkilön kokemuksesta ja osaamisesta riippuen. Jotkut kaipaavat enemmän tukea, toisille riittää sysäys oikeaan suuntaan. ”Benjaminin kanssa sopi vapaampi tyyli - katsoimme nopeasti asiat alkuun yhdessä ja Benjamin lähti itse tekemään. Nopea oppija, joka tuotti projektiin hyötyä heti alkumetreiltä”, Aapo kehuu.

Mentorointiputkesta tulee ulos osaava developer

Mentorointijakso kestää noin 3-4 kuukautta. ”Kukaan ei tietenkään ole täysin valmis ja tiedä kaikkea, mutta kyllä muutamassa kuukaudessa päästään jo pitkälle. Yleensä henkilö pääsee täysipäiväiseksi osaksi asiakasprojektia”, Aapo kertoo. Mentoroitavasta tulee siis täysiverinen softakehittäjä, joka tuntee talon tavat, parhaat käytännöt projekteissa ja tarvittavat teknologiat ja alustat. Tärkeä oppi mentorointijaksolta on myös se, miten Lamialla tehdään laadukasta koodausta. ”Koodia katsoo aina monta henkilöä ja arvioi, miten se on tehty, sekä antaa palautetta. Vain näin voidaan taata, että koodi todella on laadukasta”, Benjamin selventää Lamian toimintatapaa.

Lamialla mentoroinnissa tavoitteena on sertifiointi. Se on konkreettinen tulos, joka tuottaa arvoa Lamialle ja asiakkaille. ”Se on myös hieno meriitti henkilölle itselleen. Esimerkiksi Magento-sertifiointi on haastava, mutta niihin panostamme, koska teknologia on niin keskeinen osa monia projektejamme”, Aapo kertoo.

Mentorointi vaatii raamit onnistuakseen

Vaikka mentorointi on IT-alalla tavallinen käytäntö, sitä voi tehdä monella tavalla. Huonojakin tapoja on. Viestintä mentorin kanssa ei välttämättä toimi, jos siinä ei ole struktuuria tai mentori on liian kiireinen. Tällöin mentoroitava ei välttämättä pääse pyytämään apua tai edes uskalla kysyä ja jää pitkäksi aikaa jumiin ongelman kanssa. "Mentorointi on käytönnönläheistä hommaa ja jatkuva viestintä on osa sitä", Aapo kuvaa ja jatkaa: "Ideana on, että mentoroitava uskaltaa tehdä virheitä, koska palaute tulee nopeasti."

Lamialla mentorointia tukee tarkasti hiottu kehitys-stack sekä joustavat, järkevät prosessit. Tämä kehys kääntyy käytännössä alalla poikkeukselliseksi tasoksi niin osaamisessa kuin asiakastoteutuksissa. Mietityt ja testatut teknologiat ja prosessit ovat raami, joka kiihdyttää osaajien oppimista ja tuo ryhtiä mentorointiin. Mentorointia ja sen toimintatapoja kehittää myös nimetty työryhmä, joka muun muassa koostaa oppaita ja tutoriaaleja mentoroitavien käyttöön.

Mentorikin oppii

Mentori on paitsi opettaja, myös palloseinä, jolle voi heittää ideoita. Teknisissä kysymyksissä mentorinkaan ei tarvitse osata kaikkea vaan kysymyksiä ja ideoita ohjataan myös toisille developereille. Mentoroitavalle on kuitenkin tärkeää, että kaikissa haasteissa voi kääntyä oman mentorin puoleen ja vastausta etsitään yhdessä.

Mentorointi voi olla siis oppimisen paikka myös mentorille. ”Siinä näkee mahdolliset omat heikot kohdat osaamisessa. Itse olen päässyt välillä haastamaan itseni ja opettelemaan ratkaisuja laajemmin, jotta olen voinut kattavasti opettaa asioita mentoroitavalle”, Aapo kertoo.

Lähtökohtaisesti kuka tahansa, joka on ollut pidempään Lamialla, pystyy tukemaan uusia osaajia. Mentorointi kuuluu työnkuvaan. Benjaminin mentorointijaksosta on nyt yli vuosi ja mentorin rooli kiinnostaa: ”Haluan mentoriksi ja olenkin jo mukana mentorointiryhmässä. Oman osaamisen ja opettamisen yhdistelmä tuntuu ehdottomasti omalta jutulta.”

Aapo ja Benjamin – miten tiivistäisitte kokemuksenne mentoroinnista?

"Kullanarvoinen kokemus. Pääsin sisään hommiin todella sulavasti. Ja Aapo on tosi taitava. Pääsin hänen avustuksellaan ja yhdessä tekemään juuri oikeita asioita. Erityisesti pidin jatkuvasta palautteesta ja oman tekemisen parantamisesta", Benjamin miettii ja jatkaa: "Mentoroinnissa parasta on turvallisuus. Ei ole väliä, miten paljon osaa ennen Lamialle tuloa. Mentorin avulla saa sen avun, mitä tarvitsee. Itse sain haukata juuri niin ison palan kuin vain pystyin ja mentori auttoi lopun matkaa. Oli turvallista kokeilla ja oppia, välillä epäonnistua ja yrittää uudestaan."

"Kyllä tällainen palaute tuntuu mentorista hyvältä. Oli mahtavaa nähdä, miten Benjamin kehittyi", Aapo hymyilee.

Aapo Kiiso ja Benjamin Olsson työskentelevät edelleen yhdessä asiakasprojekteissa

Kuva. Aapo Kiiso ja Benjamin Olsson tekevät edelleen yhdessä töitä.