Amazon Go - tulevaisuuden ostamista kivijalkakaupassa

Amazon Go -kaupat ovat oiva esimerkki koneoppimisen käytännön sovelluksesta. Data scientistimme Sami Minkkinen kävi Seattlessa testaamassa kaupan ja sen todelliset kyvykkyydet. Kumpi voitti - Sami vai Amazon Go?

Amazon Go

Kävin lomamatkalla Seattlessa eli kaupungissa, jossa on Amazonin pääkonttori. Sen katutasossa olevassa kerroksessa on erittäin kiinnostava “kivijalkakauppa” - nimittäin Amazon Go. Amazon mainostaa Go-kauppojaan siten, että niissä ei tarvitse jonottaa kassoilla. Tämän Amazon on toteuttanut siten, että kaupassa ei ole kassoja eikä kassamyyjiä lainkaan ja täten jonojen muodostuminen kassoille on mahdotonta. Kassaton kauppa tarkoittaa todellakin tässä tapauksessa kauppaa ilman kassoja, sillä siellä ei ollut myöskään itsepalvelukassoja. Käytännössä otin haluamani tuotteet ja kävelin ulos - kätevää ja nopeaa. Samalla tällainen ostaminen tuntui kuitenkin jotenkin väärältä, suorastaan rikolliselta, kun olen tottunut aina jonottamaan kassalle ja maksamaan erikseen.

Amazon ei kuitenkaan lahjoittanut ottamiani tavaroita minulle. Enkä myöskään syyllistynyt myymälävarkauteen. Hetken kuluttua kaupasta poistumisen jälkeen minulle tuli viesti, että Amazon on veloittanut luottokortilta valitsemani tuotteet. Miten Amazon on toteuttanut tällaisen modernin kivijalkakaupan?

Amazon Go kauppa


Kuva 1. Amazon Go on kuin tavallinen kauppa - vain kassat puuttuvat.

Amazon kertoo nettisivuillaan, että Amazon Gon taustalla on samantyyppistä teknologiaa kuin itseohjautuvissa autoissa: konenäköä (computer vision), sensorifuusiota (sensor fusion) ja syväoppimista (deep learning). Tämä lista muodikkaita teknologiatermejä kertoo kuitenkin itse toteutuksesta vain vähän. Sen perusteella, mitä näin kaupassa sekä mitä olen lukenut Amazon Gosta sekä mm. Amazonin jättämistä patenttihakemuksista, oma tulkintani toteutuksesta on seuraava.

Kaupan katossa on paljon video- ja syvyyskameroita (depth-sensing cameras), joiden tuottaman datan sekä syväoppimisen menetelmien avulla pystytään tarkkaan seuraamaan jokaisen asiakkaan liikkeitä ja tekemisiä kaupassa. Jos asiakkaan käsi käy paikassa, jossa tiedetään olevan tuotteita, tunnistetaan, onko asiakas ottanut tai palauttanut tuotteen sekä tunnistetaan, mikä tuote on kyseessä. Lisäksi hyllyissä olevilla painoantureilla parannetaan tunnistamisen tarkkuutta. Tunnistamisessa ei kuitenkaan käytetä RFID-tunnisteita.

Amazon Go -kaupan kamerat seurasivat asiakkaan liikkeitä


Kuva 2. Amazon Go -kaupan katto on täynnä kameroita

Asiakkaan virtuaalista ostoskärryä päivitetään asiakkaan tekemisten mukaisesti ja lopulta asiakasta veloitetaan sen mukaan, mitä virtuaalisessa ostoskärryssä on asiakkaan kävellessä ulos. Asiakas yhdistetään hänen luottokorttiinsa pakollisella Amazon Go -sovelluksella, jonka muodostamaa QR-koodia pitää näyttää automaattiportilla ennen kuin pääsee kauppaan sisään.

Amazon Go -kauppaa testanneena voin sanoa, että se toimii - olipa tarkka toteutus mikä tahansa. Itse asiassa yritin olla mahdollisimman hankala asiakas, jotta saisin aikaiseksi virheellisiä veloituksia. Palautin tuotteita hyllyyn eri kädellä kuin otin niitä hyllyssä. Laitoin käynnin alussa yhden tuotteen ostoskassiin - eli piiloon konenäöltä - ja palautin sen hyllyyn vasta juuri ennen lähtöäni. Mitä tahansa yritinkin, lopulta veloitus meni oikein. Olin jopa hieman pettynyt omaan luovuuteeni olla hankala asiakas. Samalla olin iloinen, että koneoppimisen avulla on pystytty toteuttamaan kauppa, joka hyödyttää sekä asiakasta (nopeus ja helppous) että kauppiasta (ei tarvita kassahenkilökuntaa).

Onko Amazon Go tulossa Suomeen? Ensimmäinen Amazon Go avattiin yleisölle Seattlessa tammikuussa 2018. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on 12 Amazon Go -kauppaa. Bloomberg Newsin mukaan Amazon harkitsee aukaisevansa jopa 3 000 Amazon Go -kauppaa Yhdysvalloissa vuoteen 2021 mennessä. Vaikuttaisi siltä, että Amazon haluaisi kasvattaa näiden kauppojen määrää aggressiivisesti. Toistaiseksi Euroopassa ei ole yhtään tällaista kauppaa, mutta Amazonilla on vireillä Euroopassa ainakin yksi patenttihakemus, joka näyttäisi keskeiseltä Amazon Go -kaupan kannalta. Eli Euroopan valtaaminen voi hyvinkin olla Amazonin intresseissä - ainakin teknologian suojaamisen muodossa.

Amazon pääkonttori Seattle

Kuva 3. Amazonin pääkonttori Seattlessa

Joka tapauksessa Amazon Go on taas yksi osoitus siitä, että koneoppimista voidaan menestyksekkäästi soveltaa liiketoimintaan, tässä tapauksessa uudenlaisen palvelun rakentamiseen. Lisäksi Amazon Go osoittaa, että asiakkaiden liikkeitä ja heidän tekemisiään voidaan seurata automaattisesti. Ehkä vastaavalla teknologialla voisi pienentää yli 500 miljoonan euron varkaushävikkiä Suomessa?

Artikkelin kirjoittaja on koneoppimiseen perehtynyt teknologisti, jonka intohimo on löytää toimintaa tehostavia teknologioita.

Koneoppiminen on aidosti toimintaa tehostava teknologia.