Uusin Safari-päivitys tuo kaivatut ominaisuudet Apple-laitteille

Mobiililaitteiden merkitys online-myynnissä kasvaa jatkuvasti. Tuorein Safari-päivitys tietää verkkokaupoille mahdollisuuksia tarjota parempia käyttökokemuksia Apple-laitteilla, nyt kun progressiivisten sovellusten (PWA, Progressive Web App) monet hyödyt ovat vihdoin myös omenakäyttäjien saatavilla.

Mobiililaitteiden merkitys päätelaitteina kasvaa koko ajan. Googlen tutkimuksen mukaan mobiililaitteilla käyttäjät ovat tekemisissä brändien kanssa kaksi kertaa enemmän kuin missään muussa kanavassa, mukaan lukien myymälät ja televisio. Lisäksi yli 40 prosenttia käyttäjistä kertoo hoitavansa koko ostoprosessin aina tiedonhankinnasta tilaukseen ja maksuun mieluummin verkossa. Huonon mobiilikokemuksen jälkeen käyttäjillä on yli 60 prosentin todennäköisyys jättää ostamatta brändiltä verrattuna käyttäjiin, joilla brändikokemus mobiilissa on ollut hyvä.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miksi brändien on syytä panostaa mobiilikäyttökokemuksiin.

Yksi mobiilikokemuksia parantava teknologia on PWA (Progressive Web App) eli progressiiviset sovellukset. Lyhyesti selostettuna PWA tarkoittaa selaimessa toimivia sovelluksia, jotka eivät vaadi käyttäjältä asentamista: riittää, että käyttäjä hakeutuu selaimessaan www-sivustolle. PWA:n tavoitteena on tuoda käyttäjäkokemus mobiililaitteilla lähemmäksi natiivisovellusten (eli sovelluskaupoista ladattavien sovellusten) käyttäjäkokemusta.

Aiemmin PWA:n hyödyistä ovat täysivaltaisesti voineet nauttia vain Android-käyttäjät, sillä käyttäjäkokemuksen kannalta tärkeitä service workereita on tukenut vain Android. Vihdoin iOS 11.3 -version myötä Applen Safari-selain tukee service workereita, ja monet PWA:n hyödyt ovat nyt myös Apple-laitteita käyttävien saatavilla.

Mikä on service worker?

Service worker on edistynyt teknologia, jota PWA hyödyntää. Service workerit ovat yksi parhaista tavoista saavuttaa nopeita ja sulavia mobiilikäyttökokemuksia. Ne tarjoavat ominaisuuksia, joita on perinteisesti pidetty natiivisovellusten yksinoikeutena eli esimerkiksi push notification -viestit, Add to Home Screen -ominaisuuden ja offline-toiminnallisuus.

Miksi tämä on kiinnostavaa verkkokaupoille?

Verkkokaupoille Applen service worker -tuki tietää mahdollisuutta tavoittaa isompia yleisöjä ja ostoja sulavilla mobiilikokemuksilla, jotka eivät vaadi sovelluksien asentamista. Verkkokauppojen näkökulmasta PWA tekee ostamisen helpommaksi ja ostopolun nopeammaksi.

Apple-käyttäjät ovat kauppiaiden näkökulmasta houkutteleva kohderyhmä muutamastakin syystä. Tutkimusten mukaan Apple-käyttäjät käyttävät enemmän rahaa verkkoshoppailuun kuin Android-käyttäjät – Wolfgang Digitalin mukaan jopa kolme kertaa enemmän.

Mitä Applen tuki service workereille mahdollistaa?

Hyvin toteutetut PWA:t ovat aina toimineet sekä Androidilla että iOS:illa, mutta Android-käyttäjien kokemus on ollut selvästi parempi service workereiden ansiosta.

Nyt Apple-käyttäjät voivat nauttia ominaisuuksista, jotka Android-käyttäjille ovat jo tuttuja:

  • Nopeat sivulataukset välimuistin ansiosta. Progressiviset sovellukset latautuvat responsiivisia sivuja nopeammin.
  • Vaikka kyseessä on nettisivusto, PWA mahdollistaa ikonin asentamisen aloitusnäytölle natiivisovellusten viereen. Niiden kautta siirtyminen sivustolle on nopeampaa kuin osoitteen kirjoittaminen selaimeen. Tutkimusten ovat osoittanee, että mukaan aloitusnäytön kautta aloitetut sessiot konvertoivat suurempia myyntejä, enemmän sessioita ja enemmän sivukatseluita.
  • Sivuston selaaminen offline-tilassa. Pätkivä netti ei enää haittaa selailua.