Pilviympäristöt mahdollistavat tekniikan ja palvelut, joita tarvitaan liiketoiminnan digitalisoinnissa. Kaikkien hyötyjen saamiseksi tarvitaan kuitenkin tehokkaita ja luotettavia prosesseja.
Juuri tässä suhteessa DevOps tuo merkittävää lisäarvoa pilviympäristöjen yhteydessä.
Suurempi autonomia. Perinteisesti kehittäjät ovat joutuneet odottamaan, että infratiimi tarjoaa heille tarvittavan infrastruktuurin testaukseen. Tämä on väistämättä luonut kitkaa ja tehottomuutta tiimien välille. Molemmat osapuolet ovat pitäneet tätä prosessia ajanhukkana – kehittäjät siksi, että ovat joutuneet odottamaan, ja infratiimit siksi, että heidän on täytynyt provisioida ja konfiguroida infrastruktuuri jokaista käyttötapausta varten erikseen. DevOps muuttaa tilannetta ratkaisevasti antamalla kehittäjille mahdollisuuden luoda ja provisioida infrastruktuuri itse hyödyntämällä saatavilla olevia IaC-työkaluja. Entinen jakautunut tilanne muuttuu näin molemmille tiimeille tilaisuudeksi yhdistää tietonsa infrastruktuurista, tietoturvasta ja oikean pilviympäristön luomiseen tarvittavasta koodista.
Tehostunut yhteistyö. Pilviteknologia mahdollistaa paremman yhteistyön eri tasoilla. Versionhallinta-alustat, kuten GitHub, GitLab ja Bitbucket, ovat olennainen osa kehittäjien välistä yhteistyöprosessia. Lisäksi pilven tarjoaman joustavuuden ansiosta kehittäjä- ja infratiimit voivat työskennellä rinnakkain sen sijaan, että ne työskentelisivät itsenäisesti tai – mikä pahempaa – mahdollisesti tahoillaan toisille epäoptimaalisia asioita tehden. Seurauksena on nopeampi edistyminen, kun tietokatkoksista johtuva tehottomuus poistuu. Lisäksi kehittäjät voivat esimerkiksi tukea infratiimejä parantamalla automaatiokoodia, ja infratiimit voivat hyödyntää infrastruktuuriosaamistaan testausympäristöjen tehostamiseksi.
Tiheämpi julkaisusykli. DevOpsin tavoitteena on tehdä enemmän lyhyemmässä ajassa. Siinä mielessä edellä mainitut automaatiotyökalut ovat täydellinen keino saavuttaa tämä päämäärä. Jokainen automatisoitu prosessi lyhentää tuotteiden ja palveluiden käyttöönottoon kuluvaa aikaa. Jopa kaikkein monimutkaisimmatkin prosessit voidaan automatisoida tarvittaessa toistettavuuden lisäämiseksi. Tämä vähentää inhimillisiä virheitä ja parantaa lopputuotteen laatua.
Yksinkertaisuus. Automaation lisäetuna on, että se vähentää projektin monimutkaisuutta. Monimutkaisen projektin pilkkominen paremmin hallittaviin prosesseihin on hyödyllistä, mutta vielä parempi on automatisoida nuo prosessit. Koska kehittäjillä on tapana käyttää koodia uudelleen, uuden projektin haasteiden ratkaisut voivat helpottaa jonkin toisen projektin valmistumista tulevaisuudessa. Toisin sanoen DevOps-toimintamalli tarjoaa keinot monimutkaisuuden hallitsemiseksi, ja pilviympäristöt puolestaan tarjoavat välineet työn tekemiseksi.
Parempi tietoturva. Yksinkertaisempi sovellus, jossa on helpommin hallittavat komponentit, on huomattavasti kestävämpi ja turvallisempi. DevOps ja pilvipalvelut yhdessä mahdollistavat kuitenkin paljon muutakin. Jatkuvaan integrointi- ja käyttöönottoprosessiin voidaan sisällyttää automaattinen tietoturvatestaus koodin validoimiseksi ennen julkaisua. Se merkitsee lisäturvaa, kun pyritään suojaamaan sovelluksia uusilta uhilta.
Parempi skaalautuvuus. Yksi pilviympäristöjen vahvuuksista on epäilemättä niiden skaalautuvuuspotentiaali. Resurssien skaalautuvuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin kehitysprosessin skaalautuvuus. Toisin sanoen, vaikka yrityksellä olisi kuinka paljon infrastruktuuria, siitä ei ole hyötyä, jos käytettävissä ei ole keinoja selviytyä haastavista projekteista. DevOps tarjoaa toimintatavat ja periaatteet, joiden avulla saadaan paras teho pilviresursseista ja toteutetaan skaalautuvuus kestävällä tavalla myös tekemisen osalta.
Paremmat vasteajat. Kaikki edellä luetellut osa-alueet yhdessä – automaatio, yksinkertaisemmat ja helpommin hallittavat prosessit, yhteistyö ja skaalautuvuus – auttavat, kun asiat menevät pieleen ja nopeaa korjausta tarvitaan. Katkokset lyhenevät merkittävästi, kun kehitys- ja infratiimit työskentelevät yhdessä ratkaisun löytämiseksi. Lisäksi pilviympäristöissä on se etu, että ovat lähtökohtaisesti vikasietoisempia, kuin vaikkapa on-premise-ympäristöt.