2018-3-23
Tunnisteet
Markkinointi
Kuvittele, että sattumalta löytäisit uuden sekatavarakaupan ja sisään astuessasi kukaan ei tulisi tervehtimään. Vaeltelet pitkin käytäviä yrittäen löytää jotakin kiinnostavaa, mutta kategoriakylttien alta löytyy vääriä tavaroita ja yleisvaikutelma on sekava. Löydät vihdoin kiinnostavan tuotteen, mutta siltä puuttuu hinta etkä saa huhuilemallakaan selville, onko kaupassa yhtäkään myyjää, joka voisi tarkastaa hinnan ja kertoa lisätietoja tuotteesta. Etenet epävarmasti kassalle, joka osoittautuukin itsepalvelukassaksi. Apua. Mikä kauppa tämä oikein on? Mihin rahani päätyvät? Ja entä jos lahjaksi ostamani tuote ei miellytäkään lahjan saajaa, onkohan täällä edes palautusoikeutta?
Pahimmillaan verkkokauppakokemus tuntuu juuri tältä. Ilman tunnettua brändiä tai muiden ihmisten kokemuksia ostaja kokee olonsa todella epävarmaksi uudessa verkkokaupassa, jonka toimintaperiaatteita hän ei tunne tai jonka luotettavuus on täysin käyttöliittymän toimivuuden varassa. Huonosti suunniteltu verkkokauppa heikentää myös orgaanista hakukonenäkyvyyttä: heikko navigaatio ei siis pelkästään hankaloita tuotteiden löytämistä verkkokaupassa vaan estää asiakkaita ylipäätään löytämästä kauppaan orgaanisten hakutulosten kautta.
Parhaimmillaan taas oikeanlaisella viestinnällä ja selkeällä käyttöliittymällä asiakasta voidaan ohjailla yhtä ammattitaitoisesti kuin perinteisen myyjän avustuksella kivijalkamyymälässä. Puutteet verkkokaupassa kuitenkin usein johtavat joko äkilliseen poistumiseen jo ennen tuotteiden selailua tai viimeistään ostoskorin hylkäämiseen ennen maksutavan lisäämistä.
Asiakaspalvelijan tehtävä on saada vieraansa eli asiakas tuntemaan olonsa ennen kaikkea tervetulleeksi: mitä nopeammin asiakkaalle pystytään joko esittelemään myymälän tarjonta tai osoittamaan juuri se tuote, jonka perässä hän on ostoksille tullut, sitä todennäköisemmin hän myös päätyy tekemään ostotapahtuman. Jos asiakas joutuu harhailemaan pitkän aikaa, hän turhautuu ja saattaa vaihtaa spontaanisti ostopaikkaa.
Samaa logiikkaa tulisi soveltaa viestinnän suunnittelussa digitaalisessa rajapinnassa: oikeat sanavalinnat tarkoituksenmukaisissa paikoissa lisäävät luotettavuutta ja vievät asiakasta luontevasti eteenpäin ostopolulla. Sijoittele siis tärkeät tiedot niin, ettei niitä joudu etsimään footerista tai info-osioiden välilehdiltä, vaan ne on linkitetty esimerkiksi suoraan tuotesivuille.
Painota yhtä paljon verkkokauppasi viestintää kuin painotat kivijalkamyymälässäsi työskentelevien myyjien tai asiakaspalvelijoiden ammattitaitoa ja tuotetuntemusta. Intuitiivinen käyttöliittymä ei ole koskaan vahinko, vaan se sisältää tuhansia tunteja A/B -testausta, datan tulkintaa ja palvelun muotoilua sekä teknisesti että viestinnällisistä lähtökohdista.
Täällä ei ole mitään!