Missä ovat suomalaiset naiskoodarit? Teknologiakeskustelua dominoivat miehet

suomalaiset naiskoodarit

Halusimme listata suomalaisia naiskoodareita ja muita teknologian parissa työskenteleviä naisia, joita kannattaa seurata. Tehtävä osoittautui liian vaativaksi. Teknologia-alalla naiset ovat vähemmistössä niin työpaikoilla kuin julkisessa keskustelussakin. Auta meitä löytämään naisosaajat, jotka ansaitsevat paikan suomalaisessa teknologiakeskustelussa.

Naistenpäivän kunniaksi Helsingin Sanomat teki kunnianhimoisen lupauksen huomattuaan, että viimeisen kuukauden ajalla lehden jutuissa vain kolmasosassa esiintyy naisia. HS aikoo nyt edistää tasa-arvoa lisäämällä naisten näkyvyyttä jutuissaan. Lehti lupaa muun muassa aktivoitua naisasiantuntujoiden etsimisessä, jotta tärkeistä aiheista puhuttaisiin moniäänisemmin.

Yksi ala, jolla naisasiantuntijoiden löytäminen tulee olemaan haasteellista, on ohjelmistokehitys ja teknologia. 

Me Lamialle pistimme päämme yhteen ja yritimme joukkoälyn voimalla keksiä tunnettuja naisia ohjelmistokehityksen puolelta. Totesimme nopeasti, että mieleen ei tullut äkkiseltään Suomesta ketään, eikä maailmaltakaan monia. 

Miksi teknologian naiset eivät näy mediassa?

Nopea googlettelu ei tuonut toivottuja tuloksia. (Hakusanoilla “suomalaisia naiskoodareita” Google kysyi ystävällisesti: “tarkoititko ‘suomalaisia naisbodareita?’”). Tuloksissa pohdittiin, miksi naiset eivät koodaa tai mihin naiset ovat alalta kadonneet. Nimiä ei noussut esiin.

Naiset ovat vähemmistössä teknologia-alalla. Syyt siihen ovat oma keskustelunsa. Tietyn sukupuolen edustaminen ei ole itseisarvo, mutta naisille on selkeästi kysyntää alalla. Tästä tarpeesta on syntynyt muun muassa suomalainen Women in Tech -verkosto, joka promoaa alaa ja osaajia naisnäkökulma edellä.

Suomalaismediassa miehet ovat perinteisesti dominoineet keskustelua teknologiasta. Joitakin poikkeuksia on nähty. Esimerkiksi Linda Liukas on toiminut koodaamisen sanansaattajana niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. MeNaiset listasi lokakuussa teknologia-alan naisia ja mainitsi muun muassa koodauslähettiläs Henrietta Kekäläinen, tekoälyyn perehtyneen Maria Ritolan ja lisätyn todellisuuden asiantuntijan Emmi Jouslehdon.

Auta meitä nostamaan naisia teknologian asiantuntijoiksi

Uskomme, että suomalaisessa teknologiakeskustelussa on tilaa ja tarve naisasiantuntijoille. Heitä on myös varmasti enemmän kuin mitä mediassa on tähän mennessä. Ilmianna meille teknologia-alalta osaava nainen, joka mielestäsi ansaitsee paikan ja äänen asiantuntijana. Koostamme ehdotuksista listan. Voit osallistua keskusteluun Twitterissä, Facebookissa tai Linkedinissä.