6 naista teknologia-alalta, joita sinunkin kannattaisi seurata

lamia toimisto

Kuinka monta ohjelmistokehityksen tai teknologian naispuolista osaajaa pystyt luettelemaan spontaanisti?

Teknologian alalla on jo pitkään hoettu samaa virttä: alalle tarvitaan lisää naisia. Toistaiseksi naiset eivät ole tehneet läpimurtoa, vaan sekä alan opiskelijoiden että työntekijöiden keskuudessa miehet ovat enemmistössä. Alan asiantuntijoina julkisessa keskustelussa haastatellaan pääasiassa miehiä.

Syyt siihen, miksi naisia on alalla niin vähän, ovat oma keskustelunsa. Tietyn sukupuolen edustaminen ei ole itseisarvo, mutta naisille on selkeästi kysyntää alalla. Tästä tarpeesta on syntynyt muun muassa Women in Tech -verkosto, jonka tavoitteena on edistää naisten menestystä teknologia-alalla.

Maailmalta löytyy listauksia kansainvälisistä alan naispuolisista vaikuttajista, joita seurata. Suomalaisista tech-naisista vastaavia listoja on valitettavan vähän. Siksi tiedustelin tuttaviltani ja Facebook-ryhmissä, ketä naisia kannattaisi seurata. Tässä muutama suosikkini, joiden digipresenssiä pidän seuraamisen arvoisena.

Meeri Haataja

Tekoälyn etiikkaa

Jos tekoäly ja etiikka kiinnostavat, seuraa Meeri Haatajan Twitter-feediä. Haataja vastaa OP:lla tekoälystä ja on erityisesti kiinnostunut siitä, mitä hyvää ihmisille voidaan tehdä tekoälyn avulla.

Seuraa:
Twitter
Linkedin

Heli Helskyaho

Tietokantatietoutta

Miracle Finlandin toimitusjohtaja Heli Helskyaho on yli 20 vuoden kokemus tietokantasuunnittelusta. Hän kiertää ahkerasti kansainvälisissä tilaisuuksissa jakamassa osaamistaan - viimekin vuonna tilaisuuksia kertyi yli 20. Blogissaan Helsyaho jakaa tietokantoihin liittyviä vinkkejä.

Seuraa:
Blogi
Twitter

Ronja Oja

Verkkopalvelut kaikkien ulottuville

Verkkopalveluiden käytettävyys on, mutta kuinka monta kertaa olet miettinyt, miten sivustosi palvelee sokeita käyttäjiä? Ronja Oja on sovellussuunnittelija ja digitaalisen saavutettavuuden puolestapuhuja. Näkövammainen Ojala hallitsee sekä teorian että koodin. Työnsä ohella hän harrastaa intohimoisesti pituushyppyä ja juoksua (ja nappasi vastikään pronssia ja kultaa parayleisurheilun EM-kisoissa, onnittelut!). Hänen Twitter-feedinsä onkin avartavaa pohdintaa käytettävyydestä, urheilusta ja elämästä ylipäänsä.

Seuraa:
Blogi
Twitter

Oona Räisänen

Hyväntahtoista hakkerointia

Sanassa hakkeri on melko pahaenteinen kaiku. Signaalihakkeri Oona Räisästä kuvastaa kuitenkin parhaiten hyväntahtoinen kekseliäisyys. Räisänen on päässyt otsikoihin selvitettyään kopterin reitin ääninauhan avulla ja rakennettuaan kotiinsa reaaliaikaisen aikataulunäytön busseille. Blogissaan Räisänen raportoi kekseliäistä kokeiluistaan.

Seuraa:
Blogi
Twitter

Linda Liukas

Ohjelmointia lasten kielellä

“Koodilähettilääksi” tituleerattu Linda Liukas on ohjelmoija ja lastenkirjailija, joka on käyttänyt kaikkia kykyjään (koodaus, kirjoittaminen, mielikuvitus ja kuvittaminen) levittääkseen koodauksen ilosanomaa lapsille. Kirjailijan ruby-ohjelmointikieltä ja -ajattelua opettavia Hello Ruby -teoksia on käännetty jo 25 kielelle.

Seuraa:
Instagram
Twitter

Ella Peltonen

Mobiilin sielunelämää

Mobiililaitteet ovat lähes salakavalasti ujuttautuneet arkeemme ja vievät välillä ehkä liikaakin huomiota kanssaihmisiltä. Tätä uutta teknologiaa tutkii parhaillaan Irlannissa työskentelevä Ella Peltonen. Akateemisella urallaan Peltonen on muun muassa tutkinut millaista tietoa älypuhelimista on mahdollista kerätä ja miten tästä tiedosta voidaan prosessoida käyttäjää hyödyttävää informaatiota. Mielenkiintoista luettavaa on myös tuore tutkimus siitä, miten maantieteelliset, demografiset kulttuuriset tekijät vaikuttavat mobiililaitteiden käyttöön.

Seuraa:
Blogi
Twitter